NEDİR?
PROGRAMIN AMACI
- Kadın olma konusunda farkındalık ve kişisel bilincin kazandırılması,
- Özsaygının ve özgüvenin güçlendirilmesi,
- Katılımcıların “yapamam” diye düşündükleri her şeyi “yapabilirim”e dönüştürme gücüne sahip olduklarını fark etmelerinin sağlanması ve potansiyellerinin açığa çıkarılması,
- İlham alınacak rol modellerin tanınmasının sağlanması,
- Hayat , kariyer ve liderlikle ilgili becerilerin edinilmesi,
- Yinelenebilir, sürdürülebilir ve sosyal değerler açısından ölçülebilir sonuçlar yaratan projelerin üretilmesi ve uygulanması,
- Katılımcılara bu sosyal değişim projeleri aracılığıyla hem kendileri için hem de içinde bulundukları toplum için değer yaratma ve faydalı olma bilincinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
PROGRAM NASIL ÇALIŞIR?
Katılımcılar 8 ay süren bir dönem boyunca 6-8 kişilik gruplar halinde, haftada bir kere gerçekleşen ve ortalama iki saat süren toplantılarda Kolaylaştırıcıları ile bir araya gelirler.
Bu süreç zarfında :
- Gönüllü eğitmenlerden liderlik, takım olmak, proje yönetimi, stres yönetimi, zaman yönetimi, değerlerin keşfi gibi konularda eğitimler alırlar.
- Dönem içerisinde, mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak rol modeller ile tanışıp bilgi birikimlerinden faydalanma şansı yakalarlar.
- Sponsorluk faaliyetlerinin yürütülmesi, sorun ağacı çıkarılması, proje yazımı, proje yönetimi, iletişim çalışmaları, sosyal medya yönetimi gibi konularda deneyim kazanırlar.
- Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir bir sosyal değişim projesi hayata geçirirler.
Programın uygulama adımları ise şu şekilde gerçekleşiyor :
- Mülakat ile seçilen ve “kıvılcım” olarak adlandırılan üniversiteli genç kadınlar, sekiz ay boyunca 6-8 kişilik gruplar halinde birer sosyal değişim projesi üretiyor, bu projeyi planlıyor, sürdürüyor ve bir sonuca ulaştırıyor.
- Kıvılcımlara bu sekiz aylık süreçte “kolaylaştırıcı” olarak adlandırdığımız ve programın bel kemiği sayılan kişiler eşlik ediyor. 25 ile 35 yaş arasında, iş hayatında tecrübeli, tercihen üniversitelerin sosyoloji, psikoloji, iletişim veya insan kaynakları bölümlerinden mezun kadınlar arasından seçilen kolaylaştırıcılar programın müfredatını da uygulamakta. Bu süreçte bir lider ya da otorite olmaktan çok kıvılcımlara eşlik / rehberlik ediyorlar. Kıvılcımlar kolaylaştırıcılarımızı rol model alırken, kolaylaştırıcılarımız da kıvılcımlarımıza program boyunca akıllarındakileri çekinmeden sorabilecekleri, fikirlerini sunabilecekleri, kendilerini rahat ve güvende hissedecekleri ortamı hazırlıyorlar.
- Gruplar sekiz ay süren bir dönem boyunca kolaylaştırıcıları ile devam ettirdikleri haftalık toplantılarda önce dernek müfredayında yer alan “Türkiye’de kadın olmak”, “toplumsal cinsiyet”, “ekonomik adalet”, “insan hakları” gibi konular üzerinde araştırma yapıyor ve bu konuları tartışıyor. Bu toplantılarda birbirlerinden de öğrenme sürecine giren kıvılcımlar, gelecekte de destek alacakları ve destek verecekleri dostluklar kurma şansı yakalıyor.
- Kıvılcımlar bu toplantılarda kendilerini ve birbirlerini tanıma şansı yaratan oyunlar oynarken, takım çalışması ve benzeri konularda da eğlenerek öğrenme fırsatı yakalıyor.
- Ayrıca kıvılcımlar proje dönemleri boyunca sunum teknikleri, beden dili, CV hazırlama, mülakat teknikleri gibi konularda eğitimler alıyorlar.
- Gelişimlerine faydalı olacak rol modeller ile tanışma ve buluşma şansını da bu dönemde yakalıyorlar.
KIVILCIMLAR PROGRAMININ FARKI NEDİR?
- Kıvılcımlar Programı Türkiye’de yaparak öğrenmeye dayalı, 8 ay gibi uzun bir zaman dilimini kapsayan ve derin değişim yaratan tek liderlik programıdır.
- Türkiye’de üniversiteye başlayan genç kadınların mezun olma oranları %30’larda seyretmektedir. Kıvılcımlar Programı mezunlarının ise tamamı üniversite mezunudur.
- Türkiye’de üniversite mezunu kadınların %50’den azı ev dışı alanlarda faaliyet gösterememektedir. Bu kadınların çalışma hayatında kalma süreleri de erkeklere oranla %50’den azdır. Kıvılcımlar Programı mezunlarının ise tamamına yakın çoğunluğu ev dışı alanlarda, iş hayatında faaliyet göstermektedir.