Şimdiye kadar, 120.000’in üzerinde kişiye dokunduğumuz projelerimizden bazılarını gururla sunarız.
“Her çocuk oynasın”
“Oyun ve oyuncak her çocuğun hakkı” diyen Kıvılcımlar, bağışlarla topladıkları oyuncakları ihtiyacı olan çocuklara ulaştırdı.
Çocukların daha kolay öğrenebilmeleri, gelecekte sosyalleşme ve odaklanma problemleri yaşamamaları için oyun şart. Oyun oynamanın her çocuğun ihtiyacı ve hakkı olduğunun bilincindeki Kıvılcımlar da “Her Çocuk Oynasın” isimli projelerinde, bağışlarla topladıkları 700’ün üzerinde oyuncağı ihtiyacı olanlara dağıttılar, 500’den fazla çocuğu mutlu ettiler.
Araştırmalar 3-7 yaş arasında olup da oyun oynamaya vakit ayıramayan çocukların öğrenmede zorluklar çektiğini, daha ileride ise sosyalleşme ve odaklanma problemleri yaşadığını gösteriyor.
Böyle bir ihtiyacın farkında olan, aynı zamanda oyun oynamanın her çocuk için ihtiyaç kadar bir hak olduğunu da bilen Kıvılcımlar “Her Çocuk Oynasın” projesini hazırladılar.
Bu proje dahilinde sosyal medya hesaplarından yüzlerce insana ulaşarak oyuncak toplayan Kıvılcımlar, bu oyuncakları her çocuk gibi oyun oynama hakkına sahip olan ama oyuncağı olmayan çocuklarla buluşturmayı amaçladılar.
Sonuç olarak topladıkları 735 oyuncakla 6 okula ve 10 aileye ulaşıp 506 çocuğu mutlu ettiler.
Oyun ve oyuncak her çocuğun hakkıdır.
Daha fazlası için; http://www.hercocukoynasin.com/
İnstagram; https://www.instagram.com/hercocukoynasin/?hl=tr
Facebook; https://www.facebook.com/hercocukoynasin/
Twitter; https://twitter.com/hercocukoynasin
”SMYRNA KADINLARI”
-İZMİR Grubu 2017-2018
Anneler ve kızları
Anne-kız ilişkisinin kadınların hayatında büyük rol oynadığı düşüncesiyle yola çıkan Kıvılcımlar, bu ilişkiyi fotoğraflar ve hikâyelerle anlattılar.
Anne-kız ilişkisinin önemine ve gücüne inanan Grup Smyrna Kadınları, anneler ve kızlarını hem fotoğrafladı hem de onların anlattığı hikâyeleri uzman psikologlara yorumlattı. Türkiye’deki anne-kız ilişkilerini mercek altına alan fotoğrafları ve hikâyeleri de İzmir’de açtıkları ve beğeni toplayan sergilerinde gezenlerle paylaştı.
Fotoğraflarla ve psikologlara yorumlatılan hikâyelerle ülkemizdeki anne-kız ilişkilerinin geçmişten günümüze durumunu aktaran sergi İzmir Resim ve Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi, İzmir Foça Reha Midilli Kültür Merkezi ve Mavişehir Hamza Rüstem Fotoğrafçılık Müzesi’nde izlendi. Sergiyi gezenler, anne-kız ilişkisinin bir kadının hayatında başarının ve mutluluğun temelini ne şekillerde oluşturabildiğini gördü.
Daha fazlası için; https://www.instagram.com/smyrnakadinlari/?hl=tr
”SEVGİYLE HALLEDELİM”
-İZMİR Grubu 2017-2018
Sevgiyle Halledelim;
Projeler üreten bir proje üretmek istedik. İnsanları buluşturan, sanatsal aktiviteleri arttıran, toplumsal duyarlılığı pekiştiren, toplumsal sorunlara şiddetsiz çözümler sunan, üniversite öğrencilerinde fakındalıklar yaratan bir hareket olmasını hedefledik. Şu an aktif katılım sağlayan (kıvılcımlar haricinde) 20-30 aktif gönüllüsü bulunan sevgiyle halledelim 1 panel, 3 sahilde sanat var etkinliği, 1 çöp toplama etkinliği, 3 fikir havuzu toplantısı düzenlemiştir. Sosyal medyada 300e yakın takipçisi vardır.
Daha fazlası için; https://www.instagram.com/sevgiylehalledelim/?hl=tr
”SYMPASIA; ENGELLERİ KIVILCIMLARLA YAKALIM”
-İZMİR Grubu 2017-2018
Görme engellilere özel menüler
Sympasia isimli grubumuz “Engelleri Kıvılcımla Yakalım” isimli projeleriyle Bornova’daki kafe ve restoranlarda görme engellilere özel, kabartmalı menülerin yer almasını sağladı.
Kıvılcımlarımızı ve yaptıklarını sizlere daha iyi aktarabilmek için 2017-2018 döneminde hayata geçirdikleri projeleri anlatmaya devam ediyoruz. Bu ayki Kıvılcım gruplarımızdan biri “Engelleri Kıvılcımlarla Yakalım” isimli projeleriyle görme engelli bireylerin gündelik yaşamlarında karşılaştıkları bir “engeli” ortadan kaldırmak için yola çıkan Sympasia grubu.
Güçlü, özgür, düşünen kadın
Grubumuz adını Antik Yunan’dan gelen “Symposion” ve “Aspasia” kelimelerinden alıyor. Symposion, Antik Yunan’da soylu erkeklerin bir araya gelip felsefi ve politik tartışmalar yaptıkları, edebiyat ve müzik gibi konular üzerine sohbet ettikleri bir geleneği anlatıyor. Aspasia ise başta Platon olmak üzere dönemin birçok düşünürünü etkilemeyi başaran ve erkeklerin hegemonyası altındaki Symposion’lara kabul edilen ilk kadın düşünür. Grubumuz hem Kıvılcımların düşünce gücünü ortaya koymak hem de özgür ve güçlü kadını simgelemek için bu iki kelimeyi bir araya getirerek gruplarına Sympasia adını vermişler.
Kabartma menüler İzmir restoranlarında
Sympasia grubu, engelli bireylerin de aslında biraz çabayla engelsiz bireylerle aynı rahatlıkta bir gündelik yaşam sürdürebileceklerine dair farkındalığı arttırmak adına bir proje hayata geçirdi. Kıvılcımlarımız “Engelleri Kıvılcımlarla Yakalım” ismini verdikleri projelerinde görme engellilerin de yardım almadan kafe, restoran ve barlarda diledikleri gibi ve kolaylıkla sipariş verebilmeleri için mevcut menülerin yanına Braille alfabesi ile yazılmış kabartma menülerin eklenmesi için çalıştı. Selçuk Ecza Deposu sponsorluğundaki grubumuz Bornova Belediyesi ile anlaşıp bastırdıkları kabartmalı menülerin kısa bir süre içinde Bornova Belediyesi’ne bağlı hizmet veren mekânlarda görme engelli bireylerin kullanımına sunulmasını sağladı.
Bu uygulamanın başarısından etkilenen başka birçok işletme kendi mekânlarında da kabartmalı menüler kullanmak için grubumuzla iletişime geçmeye başladı. Özetle sekiz genç üniversiteli kadından oluşan Sympasia grubunun çaktığı küçük kıvılcım büyüyerek engelleri yakmaya devam ediyor. Siz de Sympasia grubuyla iletişime geçip kabartmalı menüler hakkında bilgi almak isterseniz, grubumuzun Instagram adresini takip edebilirsiniz.
Daha fazlası için; https://www.instagram.com/sympasia/?hl=tr
”ANLATMAK İSTİYORUM”
-İZMİR Grubu 2017-2018
Şiddete uğrayanların sesini filmleriyle duyuruyorlar
“Anlatmak İstiyorum” isimli projelerinde, Zenobia grubundaki Kıvılcımlarımız şiddet görenlerin hissettiklerini aktarabilmeleri için çektikleri kısa videoları YouTube kanallarından paylaştılar.
Şiddet mağdurları yaşadıklarını anlattı
Her geçen gün artan şiddet olaylarının artık sadece gazetelerin üçüncü sayfalarına haber olmakla kalmaması ve toplumda şiddete karşı farkındalığı arttırmak için Selçuk Ecza Deposu’nun sponsorluğunda yola çıkan Zenobia gurubundaki genç üniversiteli kadınlar, projeleriyle aynı isimde, “Anlatmak İstiyorum” adlı bir YouTube kanalı kurdular. Bu kanalda çektikleri videolarla belki de her gün rastladığımız ama görmezden geldiğimiz şiddet olaylarının mağdurlarına yer verdiler. Böylece onların yaşadıkları fiziksel, psikolojik, cinsiyetçi ve daha pek çok çeşitli şiddet olayını paylaşmalarını, yaşadıklarını, hissettiklerini anlatmalarını sağladılar.
Elde edilecek gelir de derneklere bağışlanacak
Kıvılcımlarımız şiddet görenlerin sesi olmanın ve toplumda bu konudaki farkındalığın artmasını sağlamanın yanı sıra bu videoların yayınlandığı YouTube kanalından elde edecekleri kazancı da şiddete karşı mücadele eden kuruluşlara bağışlamayı amaçlıyor.
İsimlerini savaşçı kraliçeden aldılar (BURASI KUTUCUK GİBİ AYRI OLABİLİR)
Grubumuz ismini 3’üncü yüzyılda yaşamış ve o dönemde Suriye’de hüküm süren Palmira İmparatorluğu’nun başına geçen ilk kadın olan Kraliçe Zenobia’dan alıyor. Kraliçe Zenobia tarihteki önemli ve güçlü kadın figürlerinden biri. Kralın hareminde bir köleyken kraliçeliğe kadar yükselen Zenobia, kocası öldükten sonra krallığı sadece sarayında oturarak yönetmemiş, erkeklerin oyun alanı olarak görülen savaş meydanlarında ordusuyla birlikte savaşarak zaferler kazanmış. Aynı zamanda halkının da büyük sevgisini kazanan savaşçı kraliçe, Kıvılcımlarımıza da ilham kaynağı olmuş.
Siz de katkıda bulunun
Zenobia grubunun “Anlatmak İstiyorum” kanalına abone olarak toplumumuzdaki bu soruna biraz olsun çözüm getirebilmeleri için sizler de katkıda bulunabilirsiniz
Daha fazlası için; https://www.youtube.com/channel/UCXC86A9H99j9GTtIbZHTKLg
”GELECEĞE BAKALIM”
-KOCAELİ Grubu 2017-2018
‘Geleceğe Bakalım’ sosyal değişim projemizi, daha mutlu bir geleceğin erken yaşta kazanılan farkındalıktan ibaret olduğuna inanarak, temel iki ana unsur üzerine inşaa ettik. Mühendislik mesleğinin seçimi yolunda çeşitli dallar üzerinde farkındalık yaratmayı amaçlarken diğer yandan bu mesleklerin değişen dünyadaki teknolojik gelişmelerle nasıl devinime uğradığını aktarmak istiyoruz. Projenin ilk adımını 4/5/2018 ‘de Koç Üniversitesi ev sahipliği ile gerçekleştirdik. 3D Printer, Kodlama atölyeleri, Otomasyon ve Enerji alanında faaliyet gösteren laboratuvarların gezimi yapılarak 10. Sınıf öğrencilerinin farkındalık kazanmaları sağlandı.
Daha fazlası için; https://www.instagram.com/gelecegebakalim/?hl=tr
dldkocaelikivilcimleri@gmail.com
”GELECEK İÇİN YAZIYORUZ”
-İZMİR Grubu 2017-2018
«Çocuklara aile ortamında, iş yaşamında ve sosyal hayatta cinsiyet eşitliği olması gerektiğini hikayelerle anlatmayı hedefliyoruz.
Amacımız, hikayelerimizi okuyan her çocukta cinsiyet eşitliği konusunda bilişsel bir farkındalık yaratmak. Kitapçıklarımız 5 ilkokul, 2 anaokulu, 2 ulusal projede çocuklara ulaştı. (Toplam:570 kişi)» Kelebek Etkisi
Daha fazla için; https://www.instagram.com/gelecekicinyaziyoruz/?hl=tr
”KADINDAN KADINA”;
-İSTANBUL Grubu 2017-2018
Bilgili Kıvılcımlar grubu olan ‘Kadının Gölgesi’ tarafından oluşturulmuştur.Genç kadınların birbirlerinden ve alanında uzmanlaşmış kadınlardan öğrenebilecekleri bir platformdur.
-İnternet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması
-Hedef kitleye internet ve sosyal medya üzerinden kolayca ulaşabilmek
-Web sitenin gelişime ve yeniliklere açık bir platform olması
-Projenin ilerleyen zamanlarda Değişim Liderleri Derneği’ne devredilerek, dernek bünyesinde faaliyete geçmesi hedeflenmektedir
Daha fazla bilgi için; http://kadindankadina.com/
“VENDEVAL”
İzmir Vendavâl Grubu, Türkiye’deki ve dünyadaki kadınların hayallerinin peşinden gitmesi ve geleceğini tasarlaması, hedeflerini belirlemesinde geç kalmaması için farkındalıklar oluşturmak üzere hazırladıkları “Vendavâl” adlı sosyal değişim projelerinde; 8 kadının gelecek hayallerini bir kitap haline getirmişlerdir. Kitapları bugüne kadar 100 kişiye ulaşmıştır.
Daha fazla bilgi ve sosyal medyada takip etmek için tıklayınız>>>>>
“BAK-DİNLE-GEÇ”
– DÜZCE Grubu/2014-15
Düzce Selluka Grubu’nun gerçekleştirdiği “Bak-Dinle-Geç” adlı sosyal değişim projesi ile; görme-işitme-fiziksel engelli bireylere yönelik toplumumuzda farkındalık yaratmayı amaçladılar ve hem de Düzce’nin merkezinde, hem de Düzce Üniversitesi’nde Engelli Parkur Etkinliğini düzenlediler. Ayrıca yine projeleri dahilinde, Düzce’de bu konuda vatandaşlara konferans verilmesini sağlamışlar, işaret diliyle hazırladıkları işitme engellilere yönelik kısa videoları da AVM’lerde gösterime sundurmuşlardır. Selluka Grubu projeleri ile bugüne kadar 120.000 kişiye ulaşmışlardır.
Daha fazla bilgi ve sosyal medyada takip etmek için tıklayınız>>>>>
Kısa videolarını izlemek için tıklayınız>>>>>
“DOĞA KARNAVALI”
Kocaeli Karnaval Grubu; Naylon poşet kullanımından doğan çevre kirliliği konusunda belirlenen hedef kitleyi bilinçlendirmek ve çevreye duyarlı ürünlerin kullanılmasına teşvik etmek amaçlı gerçekleştirdikleri “Doğa Karnavalı” adlı bu seneki sosyal değişim projelerinde; Kocaelili kadınlarla birlikte çalışarak çevreye zarar vermeyen bez çantalar ürettiler. Çantaların üstüne de, bir çocuk yuvasıyla işbirliği yaparak çocuklardan resimler çizmelerini istemişler ve projeleri ile bugüne kadar 15.000 kişiye ulaşmışlardır.
Daha fazla bilgi ve sosyal medyada takip etmek için tıklayınız.>>>>>
“Ophelia Sanat Treni-İlk Durak Köy Okulları”
Düzce Ophelia Grubu; Düzce’nin mahalle ve köylerinde yaşayan insanları tiyatroyla buluşturmak ve kuşak çatışması, kadına şiddet, madde bağımlılığı gibi konularda farkındalık oluşturabilmek üzerine “Ophelia Sanat Treni-İlk Durak Köy Okulları” adlı bir sosyal değişim projesi hazırladılar. Bu projeleri için hazırladıkları skeçleri köy ve mahalle okullarında sahneye bizzat kendileri hazırlanıp oynadılar. Ophelia Grubu projeleri ile bugüne kadar 450 kişiye ulaştı.
“FARKINA VAR”
– KOCAELİ Grubu/2014-15
Kocaeli Pusula Grubu’nun hazırlayıp gerçekleştirdiği “Farkına Var” adlı sosyal değişim projelerinde ise; kadınların kendi gücünün, kişiliğinin, haklarının ve değerlerinin farkına varmalarını sağlamak üzere Kocaeli’ndeki kadınlara yönelik konferanslar düzenlediler. Pusula Grubu, bugüne kadar 150 kadına ulaşmayı başardı.
“BİLGİYİ HİSSETMEK”
– İZMİR Grubu/2014-15
İzmir Akapella Grubu, “Bilgiyi Hissetmek” adlı sosyal değişim projelerinde; Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu’ndaki, 8. sınıf öğrencilerinin girecekleri Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) yardımcı olmak üzere Türkçe, Fen ve Din Bilgisi derslerine ait 2000 soruyu görme engelli öğrencilerin okuyabilmesi için kabartma diline çevirip, SBS soru kitapçığı oluşturulmasını ve çoğaltılmasını sağlamışlardır. Projeleri ile bugüne kadar 210 görme engelliye ulaşmışlardır.
“KADINI ANLA – KADINI ANLAT”
– İZMİR Grubu/2014-15
İzmir Dora Grubu’nun gerçekleştirdiği “Kadını Anla – Kadını Anlat” adlı sosyal değişim projesinde ise; kadına yönelik şiddetin azalması ve toplumumuzda kadına olan algının farklılaşması için mesajlar içeren videolar hazırlandı ve Facebook ve Twitter’da paylaştılar. Dora Grubu, projeleri ile bugüne kadar 1.200 kişiye ulaştı.
Daha fazla bilgi ve sosyal medyada takip etmek için; tıklayınız>>>>>
Twitter #kadınıanlakadınıanlat.
“MEMECA BİLİNÇLENDİRİYOR”
İzmir Kıvılcımları’ndan Grup Kırmızı Topuklar, ‘MemeCA’ adlı sosyal değişim projelerinde kadınların meme kanserine dair farkındalığını arttırmayı amaçlamışlardır. Bu hedefle çektikleri ‘Sterliçya’ adlı kısa filmde; meme kanserine yakalanan kadınların duygusal ve fiziksel yıkımlarını konu almış, öte yandan erken teşhis sayesinde meme kanserini en az zararla atlatabileceklerini vurgulamışlardır.
“KADINLAR ÇANTA ÜRETİMİNİ ÖĞRENİYOR”
– İZMİR Grubu/2013-14
İzmir Kıvılcımları’ndan Lavin Grubu projesiyle, ihtiyaç sahibi kadınlara, çanta dikmeyi öğreterek, hem el becerisi kazandırmak hem de gelir elde etmelerini sağlamak için çanta dikim kursu vererek Balçova organik pazar yerinde gerçekleştirdikleri kermeste dikilen çantaları satışa sundular.
“KARELERDE KADINLAR “
– İZMİR Grubu/2013-14
İzmir Kıvılcımları’ndan Saklıyüz grubunun ‘Karelerde Kadınlar’ projelerinde toplumun kadınlara baskısının kadınlar üzerindeki etkisinin altını çizerek, kadınların sosyal ve profesyonel hayatlarında kendilerini gerçekleştirme mücadelelerini gözler önünü seren ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla gezici bir fotoğraf sergisi gerçekleştirmişlerdir.
“RENKLİ ADIMLAR ATIYORUZ”
– GÖLCÜK Grubu/2013-14
Gölcük Kıvılcımları, ‘Renkli Adımlar’ adlı projelerinde lisede okuyan kız öğrencilere üniversite yaşamını anlatarak, öğrenim hayatlarına devam etmelerini teşvik etmek ve kendilerine sosyal beceriler kazandırmak amacıyla öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda her konuda onlara rehberlik yaparak, kendilerine yararlı olacak eğitimler ve çeşitli aktiviteler düzenlemektedirler.
“KADINLAR KARİYER PEŞİNDE “
– DÜZCE Grubu/2013-14
Düzce Kıvılcımları, ‘Kadın Kariyer’ adlı projelerinde; calışan kadınların, iş yaşamlarında yükselmeleri için onları teşvik etmeyi ve liderlik vasıflarını arttırma hedefiyle ihtiyaç sahibi kadınları, aynı meslekten kariyerlerinde yükselmiş rol model lider kadınlarla buluşturdu.
“ÇEMBERDEKİ TOPUKLARLA BİRLİKTE SESSİZLİĞE KULAK VER!”
– İZMİR Grubu/2012-13
Ege Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 11 kişilik grup; İzmir’deki Tülay Aktaş İşitme Engelliler İlköğretim Okulu’na, 7-11 yaş grubundaki toplam 112 öğrencinin yararlanabileceği bir oyun odası hazırlamıştır. Bu projenin amacı, imkânları kısıtlı bir işitme engelliler okulu öğrencisi olan ara yaş grubundaki çocuklara; hırçınlıklarını atabilecekleri, rahatlayacakları ve onları iletişime teşvik edici neşeli, keyifli bir oyun odası sunmaktır. Oyun odası projesi hayata geçirildikten sonra bu okulun öğretmenlerine; yapılan projenin amacı, ilerleyişi, sonucu ve sürekliliği için biraz da özveri gerektiren uygulamadan bahseden bir sunum gerçekleştirildi.
Bu projenin etki alanı genişleyerek, toplamda 500 kişiye ulaşmıştır.
“MİNİK DAHİLER PASTA YAPIYOR”
– DÜZCE Grubu/2011-12
Düzce Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencilerinden oluşan 8 kişilik grup; Düzce Sevgi Evlerinde yaşayan 6-12 yaşındaki korunmaya muhtaç çocukların özgüvenlerini arttırmaya, çocukların yaratıcılığını ortaya çıkarmaya ve toplumun bu çocuklara olan bakış açısını olumlu yönde değiştirmeye katkı sağlamıştır. Ayni zamanda bu etkileşim sayesinde onlarla daha yakın paylaşımlarda bulunmalarını sağlayan bir proje hazırlamışlardır.
Bu projenin etki alanı 600 kişidir.
“İLAÇ VER, İLAÇ OL”
Düzce Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik bölümü öğrencilerinden oluşan 13 kişilik grup; Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Akıllı İlaç Kullanımı’ ile ilgili broşürleri öğrenci yurdunda, üniversite kampüsünde, araştırma hastanesi önünde ve Düzce il merkezinde dağıtmıştır. İlaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri, üniversite öğrencilerine derslerinde, vatandaşa broşürleri dağıtırken ve basında yer alarak anlatmak, halkın bu konuda bilinçlenmesini sağlayarak, ilaçların zararlarının en aza indirilmesine destek olmaya çalışmıştır. Proje kapsamında 3,000 broşür dağıtılmıştır.
Bu proje yaklaşık 9000 kişiyi etkilemiştir.
“GELECEĞE DOKUNUŞ”
GÖLCÜK Grubu/2011-12
Kocaeli Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencilerden oluşan 12 kişilik grup; Kocaeli ili sınırları içinde yaşayan kadınlara meslek edindirme kursları ile ilgili farkındalık kazandırmıştır. Bu proje ayni zamanda bu kurslardan faydalanan kadınların ürettikleri ürünleri kazanca dönüştürmeleri için yol gösterici olmak amacı da taşımıştır. Proje kapsamında 2,000 kadın ile karşılıklı mülakat yapılmıştır.
Bu projenin etkisi 6,000 kişiye ulaşmıştır.
“MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME TOPLANTISI”
– ANKARA Grubu/2011-12
Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Çankaya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik grup; meme kanseri konusunda farkındalık yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla proje hazırlamıştır. Toplantıdan sonra yapılan muayeneler sonucunda katılımcı 75 kadının 12’sinde meme kanseri tespit edilmiş, kendilerini tedavi yöntemleri ile ilgili bilgilendirilmiştir.
Bu projenin etki alanı yaklaşık 250 kişidir.